Magyarország 2030

2020. december 28. | Társadalmi trendek

A Magyarország 2030 című hiánypótló kötet két politikatudós, Balázs Zoltán és Filippov Gábor munkája. A kötettel nyilvánosság elé állt Egyensúly Intézet nevű agytrösztben mindketten szerepet vállalnak. A konzervatív, korábban a Közjó és Kapitalizmus Intézetet vezető Balázs Zoltán tanácsadóként, a két éve a hibrid rendszer leírásával népszerűvé lett Filippov Gábor kutatási igazgatóként. Mi az Egyensúly és milyen pénzből működik? Milyen jövőt képzelnek el az országnak?

A könyv kapható a könyvesboltokban.

HetiVálasz, a Válasz Online podcastadása meghallgatható az alábbi linken:

https://www.valaszonline.hu/2020/09/17/balazs-zoltan-filippov-gabor-egyensuly-intezet-podcast-hetivalasz39/

Az alábbi 15 oldalas vezetői összefoglaló elérhető az intézet honlapján:

https://egyensulyintezet.hu/wp-content/uploads/Magyarország_2030_vezetői.pdf

Néhány idézet a podcastból:

– Mi dolga lehet még egy elemzőintézetnek Magyarországon?

Filippov Gábor: „Ha körülnézünk a világban, nagyon sok országban nemhogy egy vagy két agytröszt vitatkozik a jövőről, hanem harminc-negyven. Az, hogy eddig Magyarországon talán a Magyar Nemzeti Bank készítette a legjobb elemzéseket, arra a torzulásra mutat rá, hogy Magyarországon nem léteznek olyan agytrösztök, amelyek a nyilvánosság előtt vitatkoznak közpolitikai alternatívákról, kihívásokról. A normális az lenne, ha az Egyensúly Intézet most beszállhatna egy olyan termékeny vitába, amelyben már évek óta beszélgetnek azokról az ügyekről, amikről mi beszélünk, és mi csak egy új szempontot hoznánk be. Most magát a szempontot hozzuk be a magyar nyilvánosságba: gondolkodjunk azon, hogy a következő 10-20 évben Magyarországnak milyen kihívásokra és lehetőségekre kell felkészülnie.”

– Milyen lenne Magyarország 2030-ban, ha a mindenkori kormány felhasználná az Egyensúly Intézet vízióját?

Filippov Gábor: „Nem lenne elavult. Magyarország gazdaságszerkezete, oktatása, az állam működése nagyjából a 20. századra van szabva. Itt dörömbölnek az ajtón olyan kihívások, amikkel nem foglalkozunk, és ha valaki a mi víziónkból fog dolgozni, komolyan veszi, vitatkozik velünk – mert más elképzelése van –, akkor ez egy fenntarthatóbb, versenyképesebb, gazdagabb ország lesz. Nem olyan ország, ahol 10 év múlva arról fogunk beszélgetni, hogyan veszíti el a munkáját a lakosság 15 százaléka és hogy válik köddé az export negyede. Olyan ország, ahol nem halnak meg ezrek a nyári hőhullámokban, az emberek mernek inni a csapból. Kézzelfogható, konkrét kérdésekre keresünk konkrét megoldásokat. S miközben a politikai cselekvésnek vannak korlátai – nem lehet mindent megtenni központi akaratból –, aközben ha az állam felismeri, hogy hol lenne teendője, hogyan kell közpolitikát csinálni és milyen kérdésekre kell választ adni, akkor mélyreható változtatásokat lehet elérni, amelyeknek hatásait 10 év múlva már érezni fogjuk.”

Balázs Zoltán: „Olyan ország lenne jobb, amelyben a jelenleginél sokkal több ember érzi úgy, hogy van értelme itt élni. Ahol meg tud szerezni képességeket, azokkal tud élni, így a saját jövőjét is hosszabb távra tervezheti. Az lenne a jó, ha 2030-ban az ország többsége azon gondolkodna, milyen jó lesz itt 2050-ben.”

 

forrás: www.valaszonline.hu és www.egyensulyintezet.hu